Tájékoztatás az őszi érettségi vizsgákról

Publikálva:
August 13, 2024

Kedves Tanulók és Szülők!

Augusztusban folyamatosan bővülnek az Oktatási Hivatal honlapján az őszi érettségivel kapcsolatos szabályok.

A legfontosabb információk: 

1. A vizsgák időpontjai:

Az írásbelik október 11-től 25-ig tartanak majd. A szóbelik emelt szinten november 7- 1., középszinten november 18-22. között lesznek.

2. A jelentkezés menete:

 Az október-novemberi vizsgaidőszakban nem minden középiskola szervez érettségi vizsgát. A tanulói jogviszonyban álló, érettségi bizonyítvánnyal még nem rendelkező vizsgázók az október-novemberi vizsgaidőszakban abban a középiskolában jelentkezhetnek, amellyel a tanulói jogviszonya fennáll, illetve, ha a középiskola nem szervez érettségi vizsgát, valamely vizsgaszervezésre kijelölt középiskolában adhatja le a jelentkezését.  

A Kürt Alternatív Gimnázium nem tartozik a kijelölt intézmények közé. A jelentkezési lapot a szervező intézménytől lehet beszerezni, jelentkezni személyesen lehet augusztus második felében. A jelentkezés előtt érdemes tanulmányozni a szervező intézmény honlapját vagy telefonon felvenni velük a kapcsolatot.

A jelentkezési határidő 2024. szept. 5.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

- iskolalátogatási igazolás (a Titkárságon lehet kérni)

- esetleges mentességekről szóló szakvélemények

- érvényes személyes dokumentumok (lakcímkártya + személyi igazolvány / útlevél / kártya formátumú jogosítvány)

- esetleges korábbi érettségi eredményekről eredeti törzslapkivonat

- kiskorú esetén gondviselő jelenléte és aláírása is szükséges

 

Mindenképpen szükséges, hogy a vizsga megkezdéséig a vizsgázó adott tantárgyból lezárt középiskolai tanulmányokkal rendelkezzen, vagyis minden olyan évfolyam anyagából legyen az adott tantárgyból osztályzata, amelyen a tantárgyat a saját középiskolájában tanítják. Amennyiben ez a helyzet fennáll, kérjük, hogy a szaktanárokkal történt egyeztetés után, a jelentkezéssel egyidejűleg a Kürt Alternatív Gimnázium Titkárságán adják le az osztályozó vizsga- jelentkezési lapot is (kiskorú tanuló esetén szintén gondviselői aláírással). A jelentkezési lapra írja fel a középiskola nevét is, ahová vizsgára jelentkezik.

 

Az előrehozott érettségi vizsgákra vonatkozó aktuális szabályok:

- Nem lehet előrehozott érettségi vizsgát tenni azokból a tárgyakból (az idegen nyelvek kivételével), melyek tanulása a helyi tanterv szerint a 12. évfolyamon fejeződik be.

- Az összes többi tárgyra (tehát idegen nyelvekre, valamint minden olyan tárgyra, amelynek a tanulása a helyi tanterv szerint a 12. évfolyamnál korábban fejeződik be) azonos szabályozás vonatkozik. Ezekből legkorábban a 10. évfolyamon, a tavaszi vizsgaidőszakban lehet előrehozott vizsgát tenni, majd ezután bármelyik (tehát akár őszi) vizsgaidőszakban, függetlenül attól, hogy az adott tárgy tanulása mikor fejeződik be.

- Valamennyi esetben igaz, hogy aki előrehozott érettségi vizsgát tesz, annak az érintett tantárgy(ak)ból az írásbeli vizsgák kezdetéig teljesíteni kell a helyi tantervi követelményeket a 12. évfolyam végéig bezárólag, ha szükséges, akkor osztályozó vizsgákon megszerezve a hiányzó osztályzatokat. Kérjük, hogy ilyen esetben a jelentkező az érettségi jelentkezéssel egyidejűleg osztályozó vizsgára is jelentkezzen a honlapunkról letölthető jelentkezési lappal és ezt egyeztesse a szaktanárával is.

- Sikertelen előrehozott (és szintemelő) vizsgát követően az adott vizsgatárgyból

a) javító vizsgára legkorábban a rendes érettségi vizsga vizsgaidőszakában,

b) pótló vizsgára bármelyik vizsgaidőszakban lehet jelentkezni.

Aki valamilyen tárgyból sikeres előrehozott érettségi vizsgát tesz, az középiskolai tanulmányai alatt a középszintű vizsga eredményét már csak emelt szinten legfeljebb egyszer, az emelt szintű vizsga eredményét pedig egyáltalán nem javíthatja.

- Ha valaki korábbi vizsgaidőszakokban már jelentkezett előrehozott vizsgára, akkor a jelentkezéshez csatolni kell a korábbi vizsgák eredményét (illetve az esetleges sikertelen vizsgát) igazoló eredeti törzslapkivonatot. Ha valakinek ez nincs meg, abban az intézményben kérhet hiteles másodlatot, ahol az utolsó vizsgát letette.

További hasznos linkek:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2024oszi_vizsgaidoszak/jelentkezes

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2024oszi_vizsgaidoszak/2024osz_nyilvanos_anyagok_listaja

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2024oszi_vizsgaidoszak/valaszthato_erettsegi_vizsgatargyak_2024

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2024oszi_vizsgaidoszak/vizsgamentesseg

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2024oszi_vizsgaidoszak/adatvedelmi_tajekoztato